Συμβουλές

Λύσεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου και τη δική σας

Όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο

1). φροντίζουμε τόσο οι πόρτες  όσο και το πορτμπαγκάζ να είναι κλειδωμένα, τα παράθυρα τα πίσω πότε να μην ανοιχτά πίσω αν είστε μονός σας, η αν έχετε παιδάκια ανοίγουμε μέχρι το ύψος του παιδικού καθίσματος

2).δεν αφήνουμε τσάντα ή χαρτοφύλακα στη θέση του συνοδηγού ή και στα πίσω καθίσματα. Είναι πολύ εύκολο να κάνουν …φτερά εάν ξεχάσουμε έστω και για λίγο κάποιο παράθυρο ανοιχτό.

3). κάποιος άγνωστος μοτοσικλετιστής ή πεζός μας υποδείξει ότι έχουμε κάποιο λάστιχο σκασμένο, χειριζόμαστε την όλη κατάσταση κάνοντας εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις καθώς μπορεί να στοχεύει στο να μας αρπάξει κάποια τσάντα ή να κλέψει το αυτοκίνητο.

Όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο

4).ακόμη και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αμελούμε να το κλειδώσουμε. Φυσικά ούτε λόγος για ν’ αφήσουμε μηχανή αναμμένη ακόμη κι εάν πρόκειται ν’ απομακρυνθούμε μόλις για λίγα μέτρα.

 

Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητο

5). κάνουμε τέσσερις βασικές κινήσεις:

*. ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν τσάντες, χρήματα, γυαλιά ηλίου, κινητό, τιμαλφή ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή ενός κλέφτη, αφημένα σε εμφανές σημείο μέσα σε αυτό,

**. ελέγχουμε ότι όλα τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα,

***. ενεργοποιούμε το συναγερμό εφόσον το αυτοκίνητο διαθέτει,

****. κλειδώνουμε προσεκτικά.

*****. Προσπαθούμε πάντα να πάρκαρουμε σε φωτιζώμενο σημείο.

6). Αποφεύγουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σ’ ερημικά μέρη ή σημεία με κακό φωτισμό – ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

7). Δεν αφήνουμε εφεδρικό κλειδί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου καθώς με τον τρόπο αυτό στρώνουμε το χαλί στο δρόμο του διαρρήκτη, όπως επίσης δεν αφήνουμε δεύτερα κλείδια σπιτιού, ούτε εξοχικού, ούτε κάποιου άλλου μέρους

8). Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης (parking πολυκαταστημάτων, εστιατορίων κ.ο.κ.) δεν χαλαρώνουμε. Φροντίζουμε και πάλι να το κλειδώνουμε προσεκτικά μην αφήνοντας πολύτιμα αντικείμενα μέσα. Το ότι βρίσκεται σε ιδιωτικό parking δε μας διασφαλίζει από την πιθανότητα να γίνει απόπειρα κλοπής του.

9).Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στο δικό μας parking (ιδιαίτερα όταν αυτό βρίσκεται σε κάποιον ανοιχτό χώρο – πυλωτή) δεν αμελούμε επίσης να το κλειδώσουμε προσεκτικά και να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό.

10). Τέλος, εφόσον το αυτοκίνητό μας παραμένει σταθμευμένο για πολύ καιρό φροντίζουμε να του αλλάζουμε σημεία στάθμευσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παραμονή του στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνει το μήνυμα της απουσίας μας στους επίδοξους διαρρήκτες.

Συμβουλές για την ασφάλεια του σπιτιού σας

Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρά σας

Μπορεί η παραπάνω συμβουλή να σας φαίνεται αυτονόητη, ωστόσο, αν ρωτήσετε κάποιο αστυνομικό για το πως μπαίνουν οι διαρρήκτες στα σπίτια, θα σας απαντήσει ότι συνήθως μπουκάρουν από μία ξεκλείδωτη πόρτα ή παράθυρο. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα το 34% των διαρρηκτών στις ΗΠΑ εισέρχονται στα σπίτια από ξεκλείδωτες μπροστινές πόρτες, ενώ το 23% μπαίνουν από ξεκλείδωτα παράθυρα.

Δεν έχει σημασία πόσο ασφαλής πιστεύετε ότι είναι περιοχή ή η γειτονιά σας, θα πρέπει πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες και τα παράθυρα σας, ακόμα και όταν είστε μέσα στο σπίτι. Αφήνοντας το σπίτι σας ξεκλείδωτο, στην ουσία καλείτε τους διαρρήκτες και τους άλλους εισβολείς σε “επίσκεψη”.

Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας

Το κλείδωμα πορτών και παραθύρων μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσετε τους “ευκαιριακούς” κλέφτες μακριά από το σπίτι σας, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για τους πιο έμπειρους ή “επαγγελματίες”, μιας που ξέρουν να παραβιάζουν τις κλειδαριές και μάλιστα γρήγορα κι εύκολα. Για την μεγαλύτερη και καλύτερη ασφάλεια σας, είναι καλό να εγκαταστήσετε κλειδαριές ασφαλείας στις πόρτες και τα παράθυρα σας.

Γι’ ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε και πτυσσόμενα κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Έτσι όχι μόνο εμποδίζετε τη πρόσβαση των διαρρηκτών σε αυτά, αλλά δεν τους επιτρέπετε και απλά να σπάσουν τη πόρτα κάποιο παράθυρο και να μπουκάρουν στο σπίτι για μία γρήγορη “επίσκεψη” κατά την οποία θα αρπάξουν τα πιο πολύτιμα πράγματα που θα βρουν μπροστά τους (συνήθως πρόκειται για πορτοφόλια, κινητά και laptops).

Αφήστε τα φώτα σας ανοιχτά

Άλλη μία πολύ σημαντική συμβουλή πρόληψης διαρρήξεων που είναι σχεδόν αυτονόητη. Γιατί θα πρέπει πάντα το σπίτι σας να φωτίζεται με κάποιον τρόπο; Μα επειδή οι κλέφτες μισούν το φως. Γιατί το λέμε αυτό; Βάλτε για λίγοι τον εαυτό σας στη θέση του διαρρήκτη. Εάν επρόκειτο να ληστέψετε ένα σπίτι, θα προτιμούσατε ένα που φωτίζεται καλά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους περαστικούς να δουν τις προσπάθειες διάρρηξης σας, ή ένα σκοτεινό στο οποίο οι προσπάθειες εισόδου σας θα καλύπτονται από το σκοτάδι και τις σκιές;

Για την καλύτερη ασφάλεια σας, μπορείτε να επενδύσετε και σε φώτα που λειτουργούν με ανιχνευτές κίνησης. Έτσι όχι μόνο θα πιάσετε τους κλέφτες εξ απήνης, αλλά αν κάποιοι γείτονες σας ξέρουν ότι λείπετε, τότε βλέποντας το φως θα καταλάβουν αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι σας.

Βάλτε έναν συναγερμό

Οι συναγερμοί είναι πολύ σημαντικοί, αν όχι απολύτως απαραίτητοι για τη πρόληψη διαρρήξεων τόσο σε σπίτια, όσο και σε επιχειρήσεις. Η σειρήνα του συναγερμού μπορεί όχι μόνο να τρομάξει κάποιον κλέφτη που προσπαθεί να μπει στο σπίτι, αλλά θα ειδοποιήσει και τους γείτονες για τη πιθανή διάρρηξη σας. Επιπλέον, δεν επιτρέπει στους κλέφτες να σας πιάσουν κυριολεκτικά στον ύπνο, μιας που ειδικά το καλοκαίρι, οι κλέφτες κάνουν γρήγορες “μπούκες”, όταν οι ιδιοκτήτες είναι μέσα στο σπίτι, αλλά κοιμούνται του καλού καιρού.

Εννοείται πως ο συναγερμός σας θα πρέπει να φαίνεται και πως θα πρέπει να κολλήσετε σε εμφανή σημεία έξω από το σπίτι σας ταμπέλες που θα λέτε ότι ο χώρος φυλάσσεται από συναγερμό. Πολλές φορές, η παρουσία ενός συστήματος συναγερμού είναι αρκετή για να κρατηθούν μακριά οι λεγόμενοι “ευκαιριακοί” κλέφτες.

Back to top